Det perfekta fotot

Det sista men kanske viktigaste steget i ett perfekt fotografi är utskriften. Lägg en stund på att välja rätt bläckpatroner till ditt fotopapper för levande bilder som håller länge.

  • Fotoutskrifter som håller
  • Klara och levande färger
  • Fotopapper som står emot tidens tand

Vårt uppdrdag

Att med informativa artiklar vägleda fotoentusiaster, hobbyfotografer till bra och hållbara utskrifter med hjälp av rätt sorts bläckpatroner.

Samverkan

Skrivare, bläckpatroner och fotopapper i rätt kombination.

Bläckpatroner

Rätt typ av bläck är avgörande för bäst fotoutskrifter

Fotopapper

Ett fotopapper som låter även nästa generation ta del av upplevelser

Vår uppgift

Att hitta relevant information och dela med oss av vår kunskap.

John Doe

Grundare

Hängiven hobbyfotograf och utskriftsspecialist.

Jane Doe

Medgrundare

Fotospecialist och arkivarie.

Svea Svensson

Amatörfotograf

Glad och positiv amatörfotograf med en skarp blick för det oväntade ögonblicket

Välj rätt fotopapper

Så här väljer du rätt papper för utskrift av dina foton

En perfekt utskrift kräver förberedelser. Färgprofiler, storlek, upplösning och filformat. Allt påverkar slutresultatet. När du själv gör utskrifter blir skrivaren och fotoutskriftspapperet avgörande. Vår artikel här hjälper dig att välja det bästa papperet för dina bilder.

Skrivare

Ditt val i en skrivare kommer att vara en av de viktigaste aspekterna av att skriva ut dina egna bilder. Det finns många skrivare du kan använda, men bara två för professionell fotoutskrift. Dessa är bläckstråleskrivare och dye-sublimination.

Bläckstråleskrivare

Bläckstråleskrivare skriver ut genom att spruta små droppar bläckpigment på ett pappersark. Detta är en kontrollerad process. Dynamiska färgeffekt kommer från att variera mängden bläck som sprutas från varje färgpatron./

Utskriftskvaliteten beror på vilket papper som används. Papper av god kvalitet absorberar rätt mängd bläck. Det ger avtrycket en glansig finish.. En bläckstråleskrivare använder en skrivarpatron som skapar en bild som är 300 x 300 dpi (punkter per tum.) De flesta skrivarpatronmärken skapar inte en upplösning som är sann fotokvalitet./

Canon Pixma Pro-100S är ett bra bläckstrålealternativ. Diagram som visar funktionerna på en Canon Pixma Pro-100S-fotoskrivare

Sublimeringsskrivare

Sublimeringsskrivare är en typ av termisk överföringsskrivare. Här är huvudidén värme. Skrivarhuvudet genererar värme. Det applicerar det på ett speciellt förberett band som innehåller speciella pigment.

Vid applicering av värme förångas bläcket på bandet och fastnar på papperet. Eftersom den använder kontrollerad värme kan utskriftstätheten ändras till en minimal nivå.

Med detta visas jämna grader. Denna process kallas sublimering. Den fasta presenten här konverteras direkt till gas. Den når inte ett flytande tillstånd.

Bläcken som används här är Cyan, Magenta, Yellow och overcoat. Pigmenteringen som används skiljer sig från bläckstråleskrivare. Dessa färger smälter samman med det material som det sublimerar med.

Dessa skrivare kan skriva ut med 5760 x 1440 dpi, med 16,77 miljoner olika färger. Den kan också skriva ut 256 nyanser av en färg på en enda prick med en fyrkantig upplösning.

Det betyder att färgen är densamma på båda sidor. Bläckstrålen har inte den här funktionen. DNP DS620A Dye Sub Professional Photo Printer är ett perfekt val.

Skrivarinställningar och profiler

Det finns en skillnad mellan den färgprofil som din redigeringsprogram väljer och vad du behöver använda för att skriva ut. Eftersom de flesta bilder för webbanvändning RGB eller sRGB, CYMK inte kommer att väljas automatiskt.

RGB-profiler (Rödgrönblå) är vad datorskärmar använder som färgprofil. Denna profil stöder ett mycket bredare utbud av färger. CYMK (Cyan Yellow Magenta och blacK) är för utskrift. Det skapar inte en förskjutning av färgtoner och ljusstyrka för din bild.

Om du arbetar i Adobe Photoshop kontrollerar du att filen är öppen och går till Bild>Mode>CYMK>Color.

Ett foto av traditionella dansare öppnades för redigering i Photoshop

Typer av papper – Vilken är rätt?

Glans och semigloss

Många nybörjare fotografer går för glänsande papper. Detta ger intrycket av mycket rika färger. Det är bra om du bara skriver ut ögonblicksbilder för att visa din familj. De är vackra men kommer med problem.

Den glansiga finishen skapar reflektioner och en glans som kan skymma din bild.

Om slutresultatet är en utställning bör blankt papper inte vara ditt första val. Du får bländning av både tryck och glas.

Matt

Matt fotopapper skapar inte de distraherande reflektionerna. Men det ger dina bilder mörkare svarta än det blanka papperet gör. Detta innebär en bättre kontrast och en finare detalj. Det gör matt papper det första valet för bilder rik på detaljer och textur. Denna papperstyp kallas också satin.

Målarduk

Canvas är ett bra alternativ för bilder som du vill skriva ut stora eller rama in. Ett kvalitetsduktryck ger en matt pappersfinish som håller kontrasten och färgen.

Och små mängder av dukstrukturen från materialet kommer igenom till trycket. Detta kan lägga till utskriftens struktur. Och det kan bekräfta konceptet bakom bilden.

Konstpapper

Konstpapper ger en matt finish med en hel del textur, till exempel akvarellpappersalternativet. Dessa papper erbjuder varierande grad av kontrast och färg. Vissa kan skapa ett måleriskt utseende, andra kan vara rika är starka beige eller gula färger. Landskap kan fungera mycket bra med dessa papper. Detta beror på att landskap i allmänhet har stora områden med platta färger.

Hitta rätt papper

Rätt märke av fotoutskriftspapper finns där ute, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. Här är några områden du behöver tänka på.

Hållbarhet och livslängd

Om du planerar att hänga ett fotografi i direkt solljus, vet att färgerna kommer att blekna. Ett utskriftstryck från en bläckbaserad skrivare tonas mycket långsammare än ett tryck från en färgskrivare.

Bra bläckbaserade skrivare kan ge dig utskrifter som kommer att hålla hundra år och mer. Ett färgämnesbaserat tryck kan vara i över 20 år. Om du vill veta mer om livslängdstestning, kolla in Wilhelm Imaging Research. De har testat många olika kombinationer av skrivare/papper. Livslängden på ett tryck kommer ner skrivaren och papperskombinationen.

För maximal livslängd, titta på handboken som medn kommer med skrivaren. De kommer att rekommendera fotoutskriftspapperet du bör använda vid sidan av det.

Vithet

Alla papper är vita, men vissa papper är vitare än andra. Detta uppnås genom att lägga till blekningsmedel. Ett mycket vitt papper kan vara ett bra material att skriva ut på, men var försiktig. De blekningsmedel kan ändra färg mycket snabbt. Några veckor är allt som kan krävas för att färgen ska skifta till en gul, vilket skapar en subtil förändring. Om du vill vara säker på att din bild kommer att se likadan ut med tiden, gå till papper utan konstgjorda ljusmedel.

Märken

För respekterade varumärken finns det några namn du bör överväga. Dessa inkluderar Hahnemuehle, Red River, Moab, Ilford, Inkpress, Museo och Innova. Vissa av dessa erbjuder exempelpaket, så att du kan experimentera med några olika typer. Handgjorda eller specialpapper kan vara roliga. Var försiktig med papper som fäller bort mycket damm, eftersom dessa kan blockera din skrivare från att fungera korrekt.

Det är mycket bättre att använda papper som har testats. Du kommer att veta dess livslängd och hållbarhet.

Kostnader skrivare

Du kanske tror att en skrivare kommer att vara den största kostnaden du kommer att ådra dig. Som en första betalning har du inte fel. Bläckstråleskrivare skapas som du måste fortsätta köpa bläck eftersom de kommer att ta. Vissa skrivare fungerar inte om inte alla färger finns. De slutar till och med att arbeta innan bläcket har tagit, så läs recensioner och gör din forskning.

Bläck kommer att vara det dyraste området när det gäller utskrift, eftersom varje fotografi kommer att använda en rumpa av färg. Det finns sätt att fylla på bläcket hemma, vilket är rörigt men erbjuder dig utskriften till en bråkdel av kostnaden.

Du kommer att upptäcka att det finns en högre kostnad för ett papper av högre kvalitet. Ett billigare papper kommer att ge en sämre bild. Prisvärd, vardagligt papper ger dig bra resultat. Behåll det dyra papperet för utställningar eller försäljning av dina tryck.

Där har vi det. Nu vet du tillräckligt om skrivare och papper för att göra din forskning. Nyckeln är att försöka hitta en bra kombination av fotoutskriftspapper och skrivare för de bästa bilderna. Hitta två vänner som har en annan inställning och testa ett tryck för att se vilka du tycker är bäst för dig.

Skriv till oss

Kontakta oss för frågor tips och förslag

Kontakta oss