Det sista men kanske viktigaste steget i ett perfekt fotografi är utskriften. Lägg en stund på att välja rätt bläckpatroner till ditt fotopapper för levande bilder som håller länge.
Att med informativa artiklar vägleda fotoentusiaster, hobbyfotografer till bra och hållbara utskrifter med hjälp av rätt sorts bläckpatroner.
Skrivare, bläckpatroner och fotopapper i rätt kombination.
Rätt typ av bläck är avgörande för bäst fotoutskrifter
Ett fotopapper som låter även nästa generation ta del av upplevelser
Att hitta relevant information och dela med oss av vår kunskap.
Hängiven hobbyfotograf och utskriftsspecialist.
Fotospecialist och arkivarie.
Glad och positiv amatörfotograf med en skarp blick för det oväntade ögonblicket
Vill du visa upp dina fotografier? Här går vi igenom hur vi bestämmer vilken typ av papper som är bäst och hur du ska uppnå det utseende du är ute efter för att få resultat av högsta kvalitet.
Valet av papper för dina foton kan göra lika stor inverkan som själva fotot. Tänk på att papper som tillverkats av skrivartillverkaren är det bästa alternativet för kompatibilitet, men var inte rädd för att experimentera. Om du regelbundet skriver ut foton för en mängd olika projekt bör du överväga att fylla hyllan med olika typer av papper. Som ni ser finns det ett papper som passar alla jobb.
Tjockare papper föredras vanligtvis för att skriva ut foton från en bläckstråleskrivare. Du får en mer traditionell fotokänsla, som liknar de foton du får från ett fotolabb, och tjockare papper är mer hållbart. Tjocklek mäts oftast i mil och de flesta bläckstrålefotopapper är mellan sju och tio miljoner.
Opacitet är också viktigt. Leta efter högre opacitetsklassificeringar om du ska montera dina foton, så monteringsytan kommer inte att visa igenom och förvränga ditt foto. Bläckstrålefotopapper har vanligtvis en opacitetsklassificering på 94 till 97.
Desto ljusare eller vitare papper, desto bättre foto, en vanlig tro, men inte alltid sant. Det finns två skalor för att mäta papperens ljusstyrka eller ljusreflektäritet: ISO-ljusstyrkan och TAPPI-skalan. Ju högre ljusstyrka, desto vitare visas papperet, vilket ger foton med proportionellt högre kontrast och mer exakt färg. En ISO-ljusstyrka över 104 eller en TAPPI-klassificering över 92 indikerar dock att fluorescerande blekningsmedel har lagts till i papperet, vilket kan försämra bläcket under en ganska kort tidsperiod. Köp fotopapper med lägre värden om du vill att dina foton ska hålla.
Välj mellan matt och blank. Det är mest en fråga om preferens; finishen ska väljas baserat på det utseende du vill uppnå. En matt finish indikerar mer absorberande papper och blir allt mer populärt, bestående av papperspartiklar, luft och en bläckkärlsbeläggning. Blanka papper är mycket mer komplexa med ett antal kemikalier som tillsätts för att skapa den reflekterande ytan. Matta papper kan vara stabilare med tiden, men blanka papper ger högre kontrast och färgmättnad.
Ytfinisherna varierar. Precis som färgtillverkare med högglans, äggskal, satin och matta färger erbjuder pappersföretag papper som faller någonstans mellan glansigt och matt. Provtagning är ofta det bästa häftet. Vissa föredrar glansig för färg och matt för svartvita foton, men återigen är det en smaksak. De flesta matta papper kan skrivas ut på båda sidor, men blankt papper är vanligtvis belagt på endast ena sidan vilket gör jämförbara dubbelsidiga fotoutskrifter omöjliga.
När du hanterar papper, kom ihåg att tjockare papper kan vara mer benägna att pappersstopp i en bläckstråleskrivare. För att förhindra felbemannat papper, fläkta försiktigt pappersarken för att skapa ett litet lager luft mellan dem. Välj manuell matning, vilket vanligtvis är den mest direkta vägen genom skrivaren. Om skrivaren inte har något manuellt matningsalternativ skriver du ut ett ark i taget.
Om du använder bestruket eller metalliskt papper, ta bort och ställ undan varje tryck för att undvika ghosting, överföringen av bläck från ett ark till ett annat när papperet staplas. Med dagens snabbare torkande fotofärger och speciellt formulerade papper är ghosting inte det problem det en gång var, men det är fortfarande klokt att undvika stapling tills bläcket är torrt.